En gammal vit saab bil. En veteranbil. I bakgrunden syns två män. Bilen är fotad i naturen.
1 av 3
Saab 96 V4 De Luxe 1968. Foto: Saabs bilmuseum.
Saab GL 96 "Run Out" V4 1980 (Jubileumsmodell). En gammal fin saabbil i blå metallic-färg.
2 av 3
Saab GL 96 V4 "Run Out"1980 (Jubileumsmodell). Foto: Saabs bilmuseum.
En svart saab fotad framför ett körsbärsträd och ett hus.
3 av 3
Saab 99 4d 1971. Foto: Saabs bilmuseum.

Saab-bilarna såldes för rekordbelopp

1:40 min

I tjugo år har Saab bilmuseum försökt återlämna bilarna till en ägare som vägrat ta emot dem. Efter rättsliga åtgärder fick de auktioneras ut – till ett pris av 700 000 kronor.

P4 Väst var först med att uppmärksamma en rätt egendomlig situation; Saab bilmuseum i Trollhättan hade tre värdefulla veteranbilar som de sedan 1999 försökt återlämna till sin rätta ägare utan att lyckas.

Bilarnas ägare var en äldre man från Skåne som i nästan tjugo år vägrat ta emot bilarna.

Under hösten tyckte muséet att situationen gått för långt och därför hotat med rättsliga åtgärder. Till vilket ägaren blev tvungen att auktionera bilarna. Ett beslut som ägarens fru kommenterat till P4 Väst så här:

Veteranbilarna som varken Saab bilmuseum eller den rätte ägaren ville ha auktionerades under söndagen. Och det var stort intresset för bilarna som till slut såldes för världsrekordsummor. Totalt gick bilarna under klubban för 700 000 kronor.

– Alla tre bilar har slagit världsrekord. De har inte sålts för sådana här priser tidigare, säger värderingsmannen Michael Luft på bilwebauctions.

Varför?

– Det är ovanligt med så orörda bilar. Att hitta bilar i så här fräscht skick är helt unikt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista