En bild på Axfood-skylt.w
Foto: Pontus Lundahl/TT

Axfood: Så länge kvinnorna inte verbalt sagt nej är det inga sextrakasserier

1:18 min

Delar av Axfoodkoncernen kallade på tisdagen personalen till ett krismöte efter att P4 Väst berättat om att kvinnlig personal känt sig sextrakasserade av en butikschef.

Under dagen har flera chefer inom Axfoodkoncernen blixtinkallat till personalmöte i den livsmedelsbutik i Västsverige där butikschefen ska ha utsatt kvinnlig personal för sextrakasserier. Något som P4 Väst rapporterat om idag.

Ingen från Axfood vill ställa upp på en intervju om mötet. Men enligt uppgifter till P4 Väst ska en av Axfoods personalchefer, Annika Devert, sagt till personalen att:

– Vi har lagen på vår sida. Så länge kvinnorna inte verbalt sagt nej är det inga sexuella trakasserier. 

Livsmedelsbutikens fackliga ombud, som också var på mötet, tycker att ledningen nu bagatelliserar det som de anställda upplevt. 

– Det är för jävligt, de bagatelliserar tjejernas upplevelser och tar enbart butikschefens parti. Jag blev så förbannad att jag gick därifrån, säger fackombudet.

P4 Väst nådde Axfoods kommunikationsdirektör Annica Elmehagen Lundquist sent på tisdagen. Hon menar att uttalandet från personalchefen är taget ur sitt sammanhang.

– Det hon försökte beskriva är vad sexuella trakasserier är, att det inte alltid finns en knivskarp gräns. Om en person tar mig på brösten är det sexuella trakasserier, och ett olämpligt beteende. Men om du ger mig en kram och den inte är välkommen och jag inte säger nej kan det vara svårt för personen att förstå. I det läget kan det vara bra att säga till, säger Annica Elmehagen Lundquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista