Mikael Cederbratt (M)
Mikael Cederbratt (M). Foto: Anders Abrahamsson, SR Väst

Cederbratt lämnar riksdagen efter petningen

1:25 min

Mikael Cederbratt (M) petades ner på moderaternas riksdagslista i helgen och bestämde sig då för att lämna rikspolitiken helt.

I september lämnar han riksdagen och Stockholm efter 12 år som riksdagsledamot.

– Man låter det sjunka in på något sätt, säger Mikael Cederbratt (M) till P4 Väst.

Inför helgens nomineringsstämma var Mikael Cederbratt, som suttit i riksdagen sedan 2006, föreslagen på plats nummer två på riksdagslistan i valkretsen Västra Götaland Norra.

Men ombuden på stämman röstade i stället fram Johan Hultberg och Ann-sofi Alm till de två översta platserna, och därmed försvann Cederbratts chanser att få en riksdagsplats efter valet i höst. När omröstningen var klar tog han beslutet att lämna rikspolitiken helt.

– Jag var föreslagen på andra plats, och när jag insåg att jag inte skulle få den var jag inte intresserad, säger han.

Nu fortsätter han sitt arbete i riksdagen fram till mandatperiodens slut i september. Efter det är det oklart vad han ska göra.

– Jag vet att jag inte kommer gå tillbaka till polisen som jag är tjänstledig ifrån, utan jag ska fundera på vad jag vill göra.

Blir det något politiskt?

– Jag utesluter inte det, moderaterna är mitt parti och är det någon som anser att jag kan hjälpa till någonstans ska jag överväga det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista