Snö, halka, vinter
Foto: Fredrik Sandberg/TT

SMHI varnar för plötslig ishalka

Sänk farten och öka avståndet till bilen framför. Snöfall i kombination med blåst och ishalka gör det rejält besvärligt på vägarna i stora delar av landet.

– Det är ett förrädiskt väglag, säger Michael Simmeborn på räddningstjänsten i Jönköping.

Efter gårdagens snöyra är ett nytt nederbördsområde på väg in över Sverige från sydväst. Under morgonen kan det komma fem till tio centimeter snö i landets sydvästra delar och SMHI har en klass 1-varning för snöfall.

– Det är främst för trafiken, där det kan bli snöhalka, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Under morgonen har flera lastbilar haft svårt att ta sig upp för backen på Hallandsåsen och räddningstjänsten larmades 05.25 om att en lastbil med brandfarligt gods körde genom räcket och gled ned i diket på E6:an, rapporterar P4 Halland.

Även på höjderna runt Jönköping är vägarna oerhört hala. På riksväg 40, något väster om staden, voltade en bil och lade sig på taket i diket. Föraren klarade sig dock utan allvarligare skador.

– Det är ganska tung snö och ett ganska ansträngt väglag, säger Michael Simmeborn, ansvarigt befäl vid räddningstjänsten i Jönköping. Folk är säkert lite ovana vid halkan, så det gäller att hålla ner farten och öka avståndet. Och att ha bra däck.

Varmare luft följer med nederbörden och när det når ostkusten blir snön till regn. Vid marken är det fortfarande minusgrader.

– Så i Blekinge och östra delen av Kalmars län varnar vi för ishalka, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

I övriga Götaland och västra Svealand är det klass 1-varning för snöfallet. Under kvällen rör sig nederbörden upp över Norrland och där kan det bli blåsigt och snödrev.

– Det tilltar i de norra delarna över torsdagen och vi har gått ut med risker, som väntas övergå i klass 1- eller klass 2-varning, säger Charlotta Eriksson.

I söder passerar snön och regnet och under torsdagen kan det till och med spricka upp lite i molntäcket.

– Det kommer vara blåsigt i hela landet under onsdagen. Besvärligt helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista