Bild på matglad-appen
1 av 2
På Hushållningssällskapets app "Matglad" kan man få enkla recept. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
Bild på Cecilia Sassa Corin
2 av 2
Cecilia Sassa Corin, Hushållningssällskapet Väst. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Matglada appar gav Hushållningssällskapet folkhälsopris

0:33 min

Hushållningssällskapet Väst får Västra Götalandsregionens folkhälsopris 2017 för apparna mat Matglad och Matglad – helt enkelt.

Apparna utvecklades tillsammans med brukare och boendepersonal för att hjälpa de som har svårt att följa instruktionerna i vanliga kokböcker att laga mat.

– Det utvecklades för människor med lättare intellektuella funktionsnedsättningar, men de har nått ut till en mycket bredare publik, säger Cecilia Sassa Corin, konsult på Hushållningssällskapet, som varit med i arbetet med att utveckla apparna.

Apparna har laddats ner mer än 125 000 gånger och visar på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur man lagar 120 olika maträtter. Från att ta fram rätt redskap till att hålla koll på hur länge t.ex potatisen behöver koka med hjälp av en timerfunktion.

– Den används av funktionshinderverksamheter i hela landet men även skolklasser, barnfamiljer och andra grupper.

Nu prisas alltså Hushållningssällskapet Väst för sitt arbete med apparna. 

– Det känns fantastiskt roligt och ett riktigt härligt erkännande. Matglad är som en framgångssaga, säger Cecilia Sassa Corin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista