Tusentals brev och paket med knark skickades med vanlig post.
Tusentals brev och paket med knark skickades med vanlig post. Foto: Polisen

Narkotikahandeln över nätet ett växande problem – polisen har svårt att komma åt den

2:22 min

Narkotikahandeln över nätet är ett växande problem som polisen har svårt att komma åt. I P3 dokumentären Knarkkungarna på darknet får man följa hur landets största drogsäljare på darknet bygger upp sin verksamhet, och det är en slump att de åker fast.

Narkotikapolisen Niklas Lindroth i Alingsås medverkar i dokumentären och menar att svensk polis måste få bättre resurser för att stoppa droghandeln.

– Anledningen till att det inte görs mer är en resursfråga, det är framför näsan på oss.

I december 2016 dömdes en man från Mariestad och en man från Eskilstuna till 8,5 års fängelse för landets hittills mest omfattande narkotikaförsäljning på darknet, en del av internet där kriminella agerar anonymt. Polisen hade ingen spaning på männen utan det var en person inifrån verksamheten som slog larm. 

– Det är det som är det sjuka, de fick allt på ett silverfat.

I P3 dokumentären Knarkkungarna på darknet berättar en av huvudmännen hur de byggde upp sin verksamhet och skickade droger till kunder över hela landet:

– Vid löning kanske vi drog in 200- 300 000. Jag hade många kunder som var helt normala familjer, de tog darknet som andra hand.

Niklas Lindroth, narkotikapolis i Alingsås varnar för utvecklingen med en ökad dödlighet kopplat till droger.

– Här sitter man själv, man läser sig till på nätet, man vet inte vad man får. Det kan vara det man har beställt - det kan vara något annat.

– Det är ofta det som darknetsäljarna inte ser, det är den verkligheten som vi ser med personer som fastnar i beroende, personer som dör,  som får permanenta skador av narkotika som de tar. 

Det är Nationella Operativa avdelningen, NOA, som följer droghandeln på de kriminella sajterna. De inhämtar information som sen skickas vidare ut till de olika polisområdena och hamnar till sist på lokalpolisen.

Men med den nya omorganisationen finns få renodlade narkotikapoliser kvar, de jobbar i dag med alla typer av ärenden, och det här är Niklas Lindroth kritisk till.

– Jag känner att narkotikafrågan måste upp på bordet, vi måste ha narkotikapoliser även ute på lokalpolisområdesnivå, säger Niklas Lindroth, narkotikapolis i Alingsås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista