Moa Hjelmer berättar på Instagram om hur hon blev våldtagen av en annan aktiv efter Finnkampen.
Moa Hjelmer berättar på Instagram om hur hon blev våldtagen av en annan aktiv efter Finnkampen. Foto: TT/Instagram

Moa Hjelmer blev våldtagen efter Finnkampen

Nu berättar europamästaren Moa Hjelmer att hon som 21-åring blev våldtagen av en annan aktiv efter Finnkampen.

Instagram skriver Moa Hjelmer när händelsen inträffade:

"Jag var 21, det var slutet på säsongen och vi hade precis vunnit över Finland i Finnkampen. Alla var glada, humöret på topp och vi firade på banketten och senare på klubb", skriver hon, och erkänner att det blev lite för mycket alkohol för henne, varpå en annan aktiv erbjöd sig att följa henne tillbaka till hotellet:

"Vi hamnar på hans rum, han vill prata, sitta nära mig på sängen. Jag säger att jag ska gå och lägga mig. Han tycker att jag kan sova här hos honom", skriver Hjelmer, och fortsätter:

"Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo".

Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig.

Hjelmer skriver att hon skämdes efteråt, och undrade vad hon hade gjort för fel, och att det hela fick konsekvenser för hennes privatliv:

"Min relation med min pojkvän skadas svårt och det tar över ett halvår innan vi har reparerat skadan. Jag har alltid varit stark och självsäker och vet idag att det här inte var MITT fel, trots det har det tagit 6 år innan jag vågar berätta."

Moa Hjelmer vann EM-guld på 400 meter 2012. Hon har det svenska rekordet på 400 meter.

Strax efter att Hjelmer publicerade inlägget – som kommer dagen efter att över 2 000 kvinnor gått ut i ett upprop mot  sexism inom idrotten – fick Radiosporten tag på det svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson, som var förbundskapten 2011, då den aktuella händelsen ska ha ägt rum.

När vi berättar vad Hjelmer har skrivit blir det helt tyst i luren.

Var det något du kände till?
– Nej, verkligen inte.

Därefter ber Olsson om att få läsa inlägget och återkomma senare.

Radiosporten söker Moa Hjelmer och Svenska friidrottsförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista