Nathalie Hedström framför inklippt Red Bull
Nathalie Hedström Foto: JESSICA GOW / TT, Privat

"Jag dricker fyra energidryck om dagen"

1:19 min

Uddevalla kommun varnar för överkonsumtion av energidrycker. 20-åriga Nathalie Hedström från Grebbestad är en av dem som tycker att hon dricker för mycket.

 – Jag är vaken hela nätterna, jag blir inte trött, säger Natalie Hedström.

I flera månader har hon druckit fyra burkar med energidryck om dagen. Hon är medveten om att hon i princip är beroende av drycken, och märker att hon påverkas negativt om hon inte dricker. 

– Jag får jätteont i huvudet och blir jättetrött, säger hon till P4 Väst.

Försäljningen av energidrycker har gått stadigt uppåt sedan den första drycken kom ut på marknaden. I Uddevalla kommun ser man hur ungdomar överkonsumerar energidrycker och därför planerar kommunen en kampanj för att informera om de möjliga farorna.

Malin Törner är en av kommunens drogförebyggande samordnare som står bakom informationskampanjen.

– Dels kan det leda till hjärtklappning, huvudvärk, oro, ångest. Men det vi oroar oss mer över är att det kanske på sikt också kan trigga igång belöningssystemet i hjärnan som gör att det kan leda till ett alkoholberoende, säger hon.

Olika ungdomar som P4 Väst träffade i Uddevalla under dagen berättade bland annat för oss om beroendeframkallande erfarenheter.

– Jag slutade för man blir helt beroende av det. Jag gick till kafeterian och köpte minst en om dagen, berättar till exempel Liam, elev från Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista