Två män står och spejar på skidåkarna som kommer över mållinjen.
1 av 2
Till nästa år byter Alliansloppet namn till Alliansloppet action week. Foto: Joel Hansson/Sveriges Radio
Magnus Larsson vid Göta älv i Trollhättan.
2 av 2
Magnus Larsson, en av arrangörerna av Alliansloppet, är mycket glad över de nya sporterna till nästa sommar. Foto: Joel Hansson/Sveriges Radio

Alliansloppet växer till 2018 – kan bli nya Norgekampen

1:11 min

Alliansloppet i Trollhättan utökas med tre sporter, byter namn och vill utvecklas till friidrottens svar på Finnkampen. Skillnaden? Det blir Sverige mot Norge.

Alliansloppet är redan världens största rullskidtävling och arrangerar dessutom olika lopp i löpning och mountainbike med totalt 11 000 deltagare. 

Men till nästa sommar växer arrangemanget ytterligare med nya sporter som kajak, brottning och trail (en typ av terränglöpning). Dessutom byts namnet ut till Alliansloppet action week. 

Dessutom vill Alliansloppet utvecklas till en motsvarighet av friidrottens Finnkamp fast mellan Sverige och Norge där länderna ska göra upp i en rad olika sporter.

Och allt är tänkt att avgöras i Trollhättan.

– Ingenting är klart än. Men i de sporter som är klara till 2018 så kommer de att ingå i en landskamp mot Norge, säger Magnus Larsson som är en av arrangörerna. 

Arbetet med arrangemanget fortsätter och det kan bli en Norgekamp i ytterligare fler sporter än de som redan är klara.

– Ja, det skulle kunna bli så, men vi får se var vi hamnar, säger Magnus Larsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista