Den äkta inbjudan som skickades mellan poliserna. På bild syns en man som bär hatt, klädd i svart. Hans ansikte är pixlat så att man inte ser vem det är. Näst intill syns en tomte som på låtsas blir gripen av polis. På
Polisens inbjudning till julfesten. Formulering före till vänster, och formulering efter till höger. Foto: Polisen.

Poliser uppmanades klä sig slampigt inför julfesten

1:35 min

”Ingen särskild dresscode, men vem går inte igång på lite hud, svart och slampigt?” – så uppmanades poliserna i Trollhättan att klä sig inför årets julfest.

– Med anledning av Metoo visar det här att vi måste prata mer om sånt här, säger Gunilla Gevréus, polisområdeschef Fyrbodal.

Det var den tredje november i år, mitt i metoo-hettan, som en grupp poliser utformade och skickade iväg en inbjudan till julfest.

Tre dagar senare upptäcker polisledningen att en formulering i själva utskicket inte riktigt klaffar med polisens värdegrund. Samtidigt uppstår intern kritik om formuleringarna i inbjudan.

– Det här får absolut inte förekomma. Jag vet att vi pratat med de ansvariga om det här, och de förstår ju att man inte får formulera sig så, men skadan är ju skedd, säger Gunilla Gevréus.

I utskicket uppmanas poliserna i Trollhättan till att bland annat klä sig slampigt inför julfesten.

En olycklig formulering, menar Sten-Anders Jakobsson, tillförordnad chef vid polisen i östra Fyrbodal:

– Så fort vi uppmärksammade att det här inte var den bästa formuleringen så skedde en korrigering, med en gång.

Sten-Anders Jakobsson berättar även att det var ett gäng poliser som i samförstånd tog fram den olyckliga formuleringen. En grupp som är bestående av såväl kvinnliga som manliga poliser. 

– De tyckte främst att det var roligt. Deras varningsklockor gick tyvärr inte igång den här gången, säger Sten-Anders Jakobsson.

Gunilla Gevréus berättar att formuleringen kan väcka anstöt.

– Man ska inte uttrycka sig så. Det är direkt olämpligt att uppmana till en sån här klädsel på en julfest som rör arbetskamrater, säger Gunilla Gevréus, och fortsätter:

– Vi har ju jargonger, kulturer och värdefrågor som vi ständigt måsta jobba med. Som jag förstår det så är det ingen som menar något illa. Men bara det att man inte förstår att formuleringen är olämplig visar att det finns anledning att diskutera hur vi uttrycker oss.

Även Sten-Anders Jakobsson hoppas att formuleringen får poliser i framtiden att tänka till:

– Det här borde leda till att alla inom polisen tänker sig för hur man uttrycker sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista