En bild på skolskåp
Linnea, som egentligen heter något annat, mobbades under första året på gymnasiet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ensam tjej bland 129 killar – mobbades första gymnasieåret

1:20 min

När Linnea började gymnasiet var hon förväntansfull. Men det blev inte som hon tänkt sig. Ett helt år gick innan hon vågade berätta att hon mobbades. Nu har allt vänt.

För ett par år sedan skulle Linnea välja gymnasielinje. Då var det el- och energi som väckte störst intresse hos henne. Hon såg fram emot att börja och hoppades på många kompisar.

Men istället blev hon mobbad under hela första året.

– Mina kompisar sa "skit i dem", men det var jättesvårt när man hörde det varje dag, säger Linnea.

Åtta, nio killar kommenterade hennes kropp ofta och sa att hon var ful. Förutom orden knuffade och petade de på henne.

– Jag kände varje dag när jag skulle till skolan att jag inte ville dit. Jag hade en klump i magen och kände att dagen skulle bli som alla andra, säger hon.

Hon berättar att killarna sa till henne att hon inte fick säga något om vad de gjorde mot henne. Men efter det smärtsamma året fick Linnea nog och vågade kontakta rektorn. 

När Linnea berättat för rektorn kontaktades föräldrarna till de tre killarna som varit värst. Två av killarna bad då om ursäkt. 

Hon träffar fortfarande de killar i korridoren som mobbat henne och som inte bett om ursäkt. Det känns jobbigt, säger hon.

Men efter att hon gått till rektorn förbättrades hennes situation i skolan. Flera av killarna försvann dessutom till andra inriktningar och plötsligt blev de andra killarna som stannat kvar på samma skola som Linnea trevliga.

– De blev plötsligt stöttande och respekterade mig. De förstod att jag är en stark tjej, säger Linnea.

Numera är Linnea bra kompis med flera av killarna på linjen och hon säger att hon vuxit och blivit mer självsäker. Skulle någon jävlas med henne kan hon jävlas tillbaka säger hon. 

Det sitter som ett ärr i mig.

Trots att situationen i skolan blivit mycket bättre och trots att det hjälpte att gå till rektorn och berätta, så minns hon fortfarande vad som sagts till henne.

– Jag kommer ihåg allt de sagt och gjort. Det sitter som ett ärr i mig, säger Linnea. 

Varför vill du berätta om detta?

– Jag vill berätta om detta för jag vet att det är många andra som är utsatta, säger hon. 

Peter Sandblom är rektor på Birger Sjöbergsgymnasiet. Han berättar att han blev besviken när han hörde vad Linnea varit med om under hennes första gymnasieår. Skolan arbetar med likabehandling för alla oavsett kön och etnicitet säger han. Men att de också tar hänsyn till vilka olika behov som finns på de olika programmen.

Vill ni få in fler tjejer på exempelvis el- och energilinjen? 

– Vårat uppdrag är att stå för en likvärdig och jämlik skola. Det ligger i vårt intresse att få in olika etnicitet och kön i våra olika program, säger Peter Sandblom, rektor på Birger Sjöbergsgymnasiet.

Blir du förvånad när du hör att detta sker hos er?

– Skolan är en del av samhället. Vi vet att detta händer och att det är något vi också måste jobba med, säger han.

Peter Sandblom vill inte närmare kommentera det enskilda fallet.

Linnea heter egentligen något annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista