Forskaren Susanne Schötz sitter framför sin dator med en katt.
Redan nu har forskarna samlat in ljud från runt 20 katter. Foto: Privat.

Nu ska katternas språkhemlighet avslöjas

4:14 min

Katternas dialektmysterium ska lösas i Skåne – om de ens har någon dialekt. Forskaren Susanne Schötz försöker ta reda på det.

Forskaren och språkvetaren Susanne Schötz kunde inte stänga av sina språkvetaröron när hon kom hem från jobbet vid Lunds universitet. Snart började hon fundera på varför hennes katter lät så olika. Nu forskar hon om katters dialekter.

– Jag blev väldigt nyfiken när jag märkte att det var väldigt stor variation på deras läten, säger Susanne Schötz.

Hittills har Susanne Schötz och hennes team – genom att hänga upp en liten mikrofon i katternas halsband – samlat in ljud från runt 20 skånska katter. Nästa steg är att ta forskningen vidare upp till Stockholmsområdet och Linköpingstrakten.

Men kan det alltså vara så att dina katter kurrar på skånska?

– Det vet vi inte! Det finns en hel del forskning på att även djur har dialekter, men så vitt vi vet har ingen studie gjorts på katter och det vill vi ändra på.

De första preliminära resultaten som förhoppningsvis ska ge svar på frågan om katter talar dialekt eller inte väntas innan sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista