Preemraff i Lysekil. Foto:
Preemraff planerar att expandera, för att klara bostäder till gästarbetare vill man nu bygga bostäder. Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio

Preemraff vill bygga bostäder i Lysekil

0:55 min

Preems tilltänkta miljardsatsning på en ny anläggning ställer krav på bostäder åt arbetarna. Nu försöker Preem i Lysekil förvärva gammal, omdiskuterad mark på Norra Skalhamn.

– Om vi genomför projektet kommer vi vara i behov av nya medarbetare, säger Stig Nilsson vid Preemraff Lysekil.

Det är mark på Norra Skalhamn som Preemraff vill köpa av markägarna och företagarna Christer Larsson och Carl-Gustaf von Konow. Samma mark som tidigare varit tilltänkt att exploateras och byggas på.

Men hösten 2015 beslöt kommunpolitikerna i Lysekil att sätta stopp för byggandet av bostäder på Norra Skalhamn. Detta efter flera års planering av bostadsbygge.

– Vi har fört diskussioner med markägarna efter att kommunstyrelsen avbröt deras planarbete om att förvärva planområdet. Under förutsättningen att det finns en detaljplan som tillåter bostäder, säger Stig Nilsson.

Anledningen till att Preem kikar på möjligheterna att bygga bostäder är för att de planerar att bygga en ny anläggning som ska omvandla tjockolja till bland annat diesel och bensin.

Anläggningen beräknas kosta över 10 miljarder kronor, och kommer generera jobb samt bostadsproblem.

– Vi behöver bostäder åt ungefär 1 500 personer som ska jobba med att bygga det här projektet, säger Stig Nilsson, och fortsätter:

– Detta skulle då vara ett sätt att fixa bostäder åt medarbetarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista