Näl
Näl. Foto: Joel Hansson / Sveriges Radio

Ovanlig salmonella sprids på sjukhus – ”Kan röra sig om tjugo fall”

2:56 min

Alla större sjukhus i Västra Götalandsregionen utreds nu efter att tio äldre patienter sedan i oktober har smittats med salmonella, däribland Näl i Trollhättan. Sjukhusmaten spås vara smittokällan.

– Det här är extra allvarligt. Det kommer patienter till sjukvården för att de är sjuka och så får de ytterligare sjukdom. Och det är inte acceptabelt, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Bland annat Näl ska vara drabbat, och den senaste veckan har ytterligare personer smittats.

– Det är tio fall som är bekräftade. Sen finns det ytterligare tio personer som vi tror är smittade med salmonella. I just Näl vet jag att det varit ett par patienter som fått smittan, säger Peter Nolskog.

Även tre andra landsting i Sverige har diagnosticerat fall, och det rör sig om Salmonella Kentucky, en i Sverige ovanlig form av salmonella som vanligtvis inte ger så svåra symptom, det säger smittskyddsläkare Peter Nolskog till P4 Väst.

– Det är inte så vanligt med den här typen av salmonella i Norden. Den är vanligare i Centraleuropa.

Utredningen för att lokalisera smittkällan pågår i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket. Smittan ska med stor sannolikhet vara födoämnesburen, och det är underleverantören som utpekas som boven i dramat.

– Det är något livsmedel som man får i sig via köken på sjukhusen. Och i regionen har vi en leverantör. Som det ser ut är det någonting i detta, något livsmedel av något slag, som innehåller salmonella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista