Bild på Qais Abbari och Nabi Sediai
Bild på Qais Abbari och Nabi Sediai fick tårta på Kunskapens Hus i Dingle i dag. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Glädje bland ensamkommande i Munkedal efter regeringsbesked

1:21 min

Regeringspartiernas besked om ensamkommandes möjlighet att fullfölja gymnasiestudier firades med tårta på Kunskapens Hus i Dingle i dag.

Ensamkommande flyktingbarn som hunnit fylla 18 år ska få en ny chans att stanna i Sverige för att studera på gymnasiet. Det kom socialdemokraterna och miljöpartiet överens om igår.

– Jag blev jätteglad och känner att jag återigen kan ägna mig åt att studera och kämpa med livet, säger 18-årige Qais Abbari som läser introduktionsprogrammet på Kunskapens Hus i Dingle. 

Det är de som kom 2015 och sökte asyl före 24 november samma år få en ny chans att studera på gymnasiet om de fått avslag på asylansökan efter att de fyllt 18 år.

Förslaget innebär inte en ny prövning av asylskälen utan bara att man får ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Om personen sedan får jobb efter studierna finns möjlighet att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Nabi Sediai är liksom Qais nybliven 18-åring från Afghanistan och har även han ägnat två år i Sverige åt studier. Han är glad över att kunna fullfölja studierna och få en chans att etablera sig i Sverige. 

– Nu kan jag få lite lugn i mitt liv, säger Nabi Sediai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista