Marielle Stenström och hennes kollega Pia Lind
Marielle Stenström från facket Kommunal och arbetsplatsombud Pia Lind är oroade över arbetssituationen. Foto: Klaus Buchholz / Sveriges Radio

Vårdpersonal rädda för uppsägningar och obekväma arbetspass

2:15 min

Vård och omsorgen i Lysekils kommun dras ner med 6,6 miljoner kronor. Det oroar personalen.

Lysekils kommun har redan tagit beslutet om att dra ner inom vården. 

Marielle Stenström, den lokala fackliga företrädare i Kommunal, tror att besluten kommer att försämra både arbetssituationen för vårdpersonalen och själva vården.

– Konsekvenserna som arbetsgivarna presenterat för oss är sänkta sysselsättningsgrader, delade turer och uppsägningar, säger Marielle Stenström, som tror att det hela kommer leda till personalflykt.

 – Jag har full förståelse för att personalen är orolig för att man fått en minskad budget, men vi vill inte ha några uppsägningar utan vi letar effektiviseringar. Vi vet i dagsläget att vi har ganska många vikarier och extraturer, säger Richard Söderberg (S), ordförande i socialnämnden i Lysekil.

Beslutet om minskningen går tvärtemot det som Kommunal strävar efter, då målet i kollektivavtalet är att alla som vill ska kunna jobba heltid senast siste maj 2021.

– Det blir jättesvårt för folk att klara sig på sina löner, speciellt för ensamstående med barn. De måste lyssna på oss som jobbar med de gamla och verkligen lyssna på de gamla, säger Pia Lind, arbetsplatsombud på Lysekilshemmet.

Jan-Olof Johansson är kommunalråd för Socialdemokraterna i Lysekil. Enligt honom ska de beslutade effektiviseringarna inte försämra arbetssituationen för personalen.

– Vi vet att det är svårt att få tag i utbildad och kompetent personal. Det är därför vi kommer att se till att ingen personal varslas i omorganisationen eller under effektiviseringarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista