Skolbänkar i mörker
Foto: Martina Holmberg/TT

Var tredje rektor hotad i sitt yrke

1:00 min

Betyg och andra elever. Det är några av skälen till att rektorer får ta emot hot från föräldrar. I en ny undersökning uppger var tredje rektor att de fått ta emot hot och våld i sin yrkesroll.

Mer än var tredje tillfrågad rektor, 36 procent, har blivit hotad i sin yrkesroll och fem procent har utsatts för våld, enligt en undersökning som Chef & Ledarskap gjort tillsammans med Lärarnas tidning.

I de allra flesta fall är det en elev som varit våldsam.

Hoten, däremot, kommer oftast från föräldrar och handlar om att anmäla till Skolinspektionen, hänga ut rektorn i medier eller att skada anhöriga.

– Det kan gälla betyg eller att man vill ha bort andra barn i den grupp som sitt barn går eller att man vilja personal, säger en rektor till P4 Väst. 

– Det är inte trevligt eller något man mår bra av. 

Har du känt dig rädd i ditt arbete?

– Jag har upplevt det som otrevligt och olustigt. Jag har kollegor som har varit rädda och tvingade att bära larm. 

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare, tycker att rektorernas utsatthet kommit lite i skymundan.

– Det finns en risk att huvudmännen ser rektorerna främst som arbetsgivarens representanter och inte tänker på att de faktiskt också är arbetstagare, säger hon till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista