Fett i avloppsrör
1 av 2
Här ser man hur fettet lagrats i avloppsrören. Foto: Västvatten
bild på Västvattenbil med logga
2 av 2
Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio

Stelnat fett hotar avloppsrör – orsakar översvämningar

1:35 min

Det kostar Västvatten flera miljoner. Råttorna stormtrivs i rören och kundernas hem svämmas över. Trots nya krav och informationsinsatser om fett i avloppen ökar problemen.

Mängder med matfett spolas ner i avloppen och skapar stora problem i rören. Hos Västvatten har problematiken ökat säger Christer Backelin, driftchef på rörnät på Västvatten. Han förklarar ökningen och den stora mängden matfett i avloppen med att allt mer fett används i maten.

Dessutom används inte överblivet matfett i övrig matlagning eller bakning, vilket gjordes mer tidigare. Istället hälls mängder med matolja och oljerester ut i diskhon hemma i köket eller på restauranger. 

För Västvatten har det blivit besvärligt.

– När fettet stelnar blir det hårt. När det byggs på blir ledningens diameter mindre och mindre inuti och då blir det stopp och svårt att få bort det, säger Christer Backelin.

Västvatten har över 19 000 abonnenter som använder sig av deras rör i Munkedal, Färgelanda, Sotenäs och Uddevalla. 

2013 undersökte Västvatten själva hur mycket det kostar att spola och underhålla rören på grund av mängden matfett. Det visade sig i beräkningen att det kostar ungefär två miljoner kronor per år att underhålla de då tre kommunerna. 2017 tillkom dessutom Sotenäs som kommun. 

Trots informationsinsatser och nya krav på fettavskiljare i restaurangers kök, så fortsätter problemen att öka säger Christer Backelin. 

– Vi måste få bättre samarbete med fastighetsbolagen och restaurangerna i stan. Kommunen är också en del av detta, så vi hinner kontrollera hur fettavskiljarna fungerar. Det gör vi inte just nu och det kanske utnyttjas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista