Porträtt av Mattias Eriksson när han håller i flera av sina skivor.
Mattias Eriksson säger att alla hans flickvänner tyckt att han varit för skivgalen. Själv tycker han på sin höjd att han är en etta på skalan. Foto: Sveriges Radio

Mattias började samla skivor som femåring

11 min

Innan Mattias Eriksson ens var född hade han hört John Holms Sordin. Det var där det började. Nu har han över 3 000 vinylskivor.

Den 29 november infaller vinylskivans dag, men i Mattias Erikssons liv är varje dag en dag för vinylskivor.

– Jag köpte mycket tidigt och sedan byggde jag på en samling. Jag är 43 nu så jag har samlat i 38 år kanske, säger Mattias Eriksson.

I dag är han med i vinylskrubben Vänersborg, och hur djupt hans känsla för nämnda skivor egentligen satt förstod han en dag när han satt i bilen mellan Stockholm och Jönköping. John Holms Sordin spelades och när han kom hem berättade han för sin mamma om upplevelsen. Då berättade hon att hon lyssnat på den varje dag när hon var gravid med honom.

– Jag växte upp i Trollhättan och vi åkte mycket till Göteborg och handlade skivor. Så jag har fått tag i Sordin nu, säger han.

Men vinylskivans dag har han än så länge inte hunnit fira dagen ordentligt.

– Men i kväll blir det ett antal skivor hemma, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista