Lars-Olof Gillestedt
Lars-Olof Gillestedt. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Fasserödsbor får parkeringsböter hemma

Lars-Olof Gillestedt: Får bjuda in gäster på natten
1:23 min

Att ställa bilen utanför den egna villan kan vara både förbjudet och dyrt i Uddevalla.

– Sedan några veckor är det ofta parkeringsvakter här och tittar om jag eller någon annan parkerar på gatan, säger Lars-Olof Gillestedt bor i en villa på Fasseröd i norra Uddevalla

Han har en garageuppfart där familjens två bilar får plats. Men ska det komma någon på besök blir det problem.

– Det finns inga gästparkeringar i närheten och på gatan är det förbjudet att stå från åtta på morgonen till sex på kvällen. Måste gästerna parkera i stan och ta bussen hit, undrar han?

Förbudet har funnits i många år, men i praktiken har det inte kontrollerats särskilt ofta och boende har kunnat ställa sig där ändå, säger Lars-Olof Gillestedt.

Men de senaste månaderna upplever han att kommunen har blivit mer nitisk när det gäller att lappa bilar som står på gatan. 

– Det är riktigt att vi har skärpt upp parkeringsövervakningen de senaste åren och att vi kontrollerar både villagator och centrala stan, säger en tjänsteman på trafik- och fastighetsavdelningen på Uddevalla kommun.

Enligt honom har man inte riktat in sig på några speciella bostadsområden.

– Men det är klart att om parkeringsvakterna  ser att det ofta felparkeras i ett visst område så kontrollerar man tätare där.

Lars-Olof Gillestedt tycker att grundproblemet är bristen på gästparkeringsplatser. 

– Som det är nu får vi bjuda in gäster på natten om de inte ska få parkeringsböter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".