Halvbild på en blåsvart fluffig fågel med vitsvarta vingar hängande under armarna.
1 av 2
En ny konstnärlig framställning av den fjäderprydda dinosaurien Anchiornis. Foto: Rebecca Gelernter
Helbild på en blåsvart fluffig fågel med vitsvarta vingar hängande under armarna och en lång fjäderprydd stjärt.
2 av 2
En ny konstnärlig framställning av den fjäderprydda dinosaurien Anchiornis. Foto: Rebecca Gelernter

Dinosaurier fluffigare än vi trott

Några väldigt välbevarade fjädrar från en dinosaurie har fått forskare att fundera på om dinosaurier med fjädrar var fluffigare än man tidigare trott.

Forskare på universitetet i Bristol har studerat dessa fossilerade fjädrar hos Anchiornis, en dinosaurie ungefär lika stor som en korp.

Den har en sorts fjädrar man inte sett tidigare. De är fluffigare än dagens fågelfjädrar som är mer strömlinjeformade. Den har dessutom fyra vingar samt fjädrar på både armar och ben.

Kanske gjorde de fluffiga fjädrarna att denna dinosaur hade svårare att hålla rätt temperatur samt att den flög sämre än våra moderna fåglar skriver forskarna.

Forskarna har tagit fram en bild på hur de tror att Anchiornis ser ut som de själva menar är en radikal förändring i hur dinosaurier framställs.

Att framställa denna sorters bilder är dock inte okontroversiellt inom paleontologin menar Johan Lindgren, lektor vid Berggrundsgeologi på Lunds universitet. Olika forskare kommer fram till olika färger beroende på hur de analyserar färgpigmenten i fossilerna, menar han. 

Referens: Saitta et al. Additional information on the primitive contour and wing feathering of paravian dinosaurs. Publicerad i Paleontology 28 nov 2017. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".