Ehsan Ondeh
Ehsan Ondeh Foto: Kim Kärnfalk/ Sveriges radio

Ehsan håller pappakurs för nyanlända

1:52 min

En enda pappa dök upp på första pappaträffen för tre veckor sedan. På det senaste mötet hade gruppen växt till tretton.

Det är på Dalaberg i norra Uddevalla som kommunen arrangerar en kurs för att lära nyanlända fädrar om hur papparollen ser ut i Sverige. De som undervisar kallas för brobyggare och är själva invandrade med egna erfarenheter av att vara pappa i ett nytt land.

Ehsan Oudeh är en av tre ledare som håller i kurserna och som arbetat med barn och ungdomar i Uddevalla i 20 år. Ehsans första språk är arabiska vilket underlättar kommunikationen som då kan föras på modersmålet.

Totalt finns det sju brobyggare i Uddevalla som tillsammans behärskar flera språk som pashto, urdu, dari, persiska och somaliska. Ehsan menar att det är viktigt att papporna ändå lär sig svenska:

– Det kommer ganska många faktiskt, fler än vad vi förväntade oss.

Eftersom papparollen ser olika ut i olika länder så arbetar de också med att förklara kulturskillnaderna.

– Att vara pappa i Sverige är viktigt, man ska vara förebilder i familjen men vi vill att papporna inte ska känna att de tappar sin roll i familjen. De är lika viktiga som mammorna är. Ehsan menar också att behärska svenska är en viktig del för att hålla en nära kontakt med sina barn.

– Det är viktigt att lära sig svenska för att kunna hjälpa till med läxorna och följa med i skolgången.

Som utlandsfödd pappa kan det ibland vara svårt att förstå hur det svenska samhället och skolan fungerar. Då blir det också svårare att stötta barnen i deras uppväxt.

- Papporna är jätteviktiga som förebilder men kan lätt hamna utanför, särskilt om barnen snabbt lär sig svenska. Det kan vara farligt att som förälder inte hänga med och förstå vad som händer i skolan och på fritiden, förklarar Ehsan Oudeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista