Nicklas Jansson på räddningstjänsten NÄRF
På fredag är det brandvarnarens dag, då rekommenderar Nicklas Svensson på räddningstjänsten alla att kontrollera så brandvarnaren fungerar. Foto: Sveriges Radio/Elin Angvarson

Räddningstjänsten varnar inför första advent

0:27 min

På söndag är det första advent och december står för nästan hälften av årets alla bränder som beror på levande ljus.

– Vissa typer av bränder är vanligare i december, bland annat sådana som beror på levande ljus. De står ut mest, säger Nicklas Jansson som är brandingenjör på Norra Älvsborgs Räddningstjänsten.

För att undvika att olyckan är framme finns det en hel del man kan göra. Förutom att se till att alltid släcka levande ljus när man lämnar rummet och att inte placera ljus i närheten av saker som är lättantändliga – så som gardiner, mossa eller annan dekoration – är det enligt Nicklas Jansson viktigt att kontrollera brandvarnaren en gång i månaden.

En brandvarnare täcker ungefär 60 kvadratmeter och man ska ha minst en brandvarnare per våning.

– Det viktigaste man ska tänka på när det gäller placeringen är att man hör brandvarnaren i sitt sovrum. Antingen har man den i sovrummet om man har stängt dörr när man sover eller i utrymmet precis utanför sovrummet, säger Nicklas Jansson.

Om man har en öppen spis så är det enligt honom också viktigt att se till att den sotas som den ska och att man inte eldar mer än spisen är gjord för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista