Delad bild: Saabfabriken i Trollhättan, Man som går ut ur en rättssal.
1 av 3
Saabs siste huvudägare och vd Victor Muller friades på alla åtalspunkter i tingsrätten. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Thomas Johansson/TT.
Chefsåklagare Olof Sahlgren utanför ekobrottsmyndigheten i Göteborg
2 av 3
Chefsåklagare Olof Sahlgren utanför ekobrottsmyndigheten i Göteborg Foto: P4 Väst
Saabrättegång Victor Muller med sin advokat Hans Strandberg vid Vänersborgs tingsrätt
3 av 3
Victor Muller med sin advokat Hans Strandberg vid Vänersborgs tingsrätt. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

Nya bevis när Saab-fallet tas upp i hovrätten

1:49 min

Både nya bevis och nya vittnen kommer presenteras när Saab-rättegången nu börjar i hovrätten. Det handlar om misstänkta grova ekobrott.

I tingsrätten friades alla de misstänkta och åklagarna har bara överklagat delar av den domen. Med den nya bevisningen, däribland vittnen, hoppas chefsåklagare Olof Sahlgren på en fällande dom.

– Vi vill väl ytterligare förbättra bevisningen och därför gjorde vi bedömningen att vi skulle åberopa de här ytterligare förhören. De här personerna har varit inblandade i konkursutredningen och de har kunskaper som vi anser är viktigt att hovrätten får ta del av, säger chefsåklagare Olof Sahlgren till Ekot.

I dag inleds rättegången i Hovrätten för västra Sverige om misstänkta grova ekobrott inom biltillverkaren Saab. Företaget gick i konkurs i december 2011 och där en av de största konkurserna i svensk historia.

I hovrätten vill åklagarna förhöra tre nya vittnen, konkursförvaltaren och två revisorer som gått igenom Saabs ekonomi. Dessutom presenteras ny skriftlig bevisning, bland annat fler pressmeddelanden från Saab.

Alla de misstänkta nekar till brott och i tingsrätten friades också alla. Åklagarna överklagade sen bara två delar av den friande domen.

Den första rör misstankar om att två tidigare revisorer på Saab ska ha undertecknat bland annat årsredovisningen på ett felaktigt sätt.

Den andra delen handlar om att den tidigare ägare Victor Muller misstänks för grovt svindleri.

Han ska ha förskönat bilden av hur det gick för biltillverkaren ekonomiskt under våren 2011. I media ska han ha sagt att läget var bättre än vad det var. Chefsåklagare Olof Sahlgren säger att det är ett unikt fall.

– Vi känner inte till att det tidigare är prövat om man kan göra sådana här uttalanden i press, radio och tv. Vi tycker det är väldigt viktigt att hovrätten får pröva om det är i sin ordning att säga så som det har gjorts i media, säger Sahlgren.

Victor Mullers advokat Hans Strandberg tycker inte den nya bevisningen förändrar någonting.

– Jag tycker det var fel att man överklagade domen. Jag tycker det var absolut fel. Domstolen har mycket väl motiverat att det åklagaren menar är svindleri inte är det, säger han till Ekot.

Även försvaret har tagit fram nya bevis för att Muller ska frias också i hovrätten.

– Vi har låtit en av våra främsta expert tittat på det här, professor Suzanne Wennberg, och vi har fått ett utlåtande som bekräftar att domstolen kommit alldeles rätt i sina slutsatser. Det skulle förvåna mig mycket om det blir en ändring.

Domen i tingsrätten var ett nederlag för Ekobrottsmyndigheten som i fem år hade utrett händelserna på Saab och som menade att flera grova ekobrott hade begåtts.

Åklagarna valde dessutom att bara överklaga två delar av den helt friande domen.

– Vi har diskuterat igenom det här och vi har ansett att det är viktigt att hovrätten prövar de två delar som vi har överklagat, säger Olof Sahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista