Fortumflagga och seabased.
Fortum köper in sig i Seabased. Foto: Stefan Sjödin/Fortum, Sveriges Radio

Fortum köper in sig i Seabased

1:31 min

Fortum har stöttat vågkraftsbolaget Seabased med över 100 miljoner kronor. Men trots löften om att leverera el till tusentals bostäder har projektet utanför Lysekils lagts ner. Nu köper Fortum in sig i Seabased och blir delägare.

– Vi vet att Seabased har haft det svårt, men vi tror på att företaget har en bättre framtid, säger Fortums Sebastian Johansen till Ekot.

I havet utanför Lysekil var tanken att en stor park med vågkraftverk skulle byggas, men i oktober avslutades projektet tidigare än tänkt på grund av bland annat tekniska problem.

Det var då bara lite drygt en tiondel av alla vågkraftverk som hade placerats ut och de hade dessutom inte levererat så mycket el som man hoppades på.

Energimyndigheten hade satsat runt 90 miljoner skattekronor i projektet. 

Fortum har tidigare stöttat satsningen med 113 miljoner kronor. År 2014 utlovade man att vågkraftsparken skulle vara klar i fjol och leverera el till 20 000 bostäder.

Men trots problemen så blir energiföretaget nu delägare i Seabased och kommer äga runt 10 procent av aktierna. Värdet på affären vill företagen inte kommentera.

– Vi har lärt oss mycket och vi vet ungefär var svagheterna finns och vad som behöver göras för att komma i mål. Men det finns fortfarande risker som är svåra, säger Sebastian Johansen till Ekot.

Fortum är nu delägare i tre olika vågkraftsföretag – de två andra finns i Finland.

Enligt den internationella organisation, Ocean Energy Forum, kan det dröja ända till 2030 innan vågkraften är helt kommersiell. Utmaningar som nämns är tekniken, men också havets tuffa klimat med stormar och det låga elpriset.

Fortums tekniske expert Sebastian Johansen tror ändå på framtiden.

– Det går en dag framåt och sedan går man på en stabil nivå. Sedan går man framåt. Det är som en trappsteget. När det slår igenom är väldigt svårt att uttala sig om.

Seabased vd Öivind Magnusen är positiv. 

– Det här är jättebra för bolaget. Vi är ett litet bolag och därför är det bra att få med Fortum. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista