Smuts på golvet.
En lager smuts på golvet. Det var vad som mötte dottern Katarina. Foto: Privat

Socialnämnden om 83-åriga Karins död – ”Demensteamet kunde kopplats in”

Ann-Britth Fröjd (C): Varningklockorna borde ringt
1:34 min

Vänersborgs kommun ger sig själva kritik på bara en punkt efter 83-åriga Karins död. Samtidigt ser socialnämnden att de borde ha agerat annorlunda.

– Om hon har en diagnos med demens så kan man ju tycka att demensteamet ska vara involverade, säger Ann-Britth Fröjd (C), socialnämndens andre vice ordförande i Vänersborg.

P4 Väst har uppmärksammat fallet om dementa Karin som enligt dottern inte fått den vård och omsorg hon hade rätt till fram till sin död i våras. Det trots att hon betalat kommunal hemtjänst. 

Karin var diagnostiserad som medelsvårt dement när hon fattade beslut om att säga upp hemtjänstens fönsterputsning i sin lägenhet, och när hon avböjde matlagning. Karins dotter, Katarina, påpekade detta till enhetschefen för den kommunala hemtjänsten, men fick inget gehör.

– Det låter som dålig kommunikation, hela vägen, säger Ann-Britth Fröjd, och fortsätter:

– Den egna viljan sträcker sig väldigt långt, men man kan tycka att varningsklockorna borde ha ringt.  

Vänersborgs kommun utredde fallet enligt Lex Sarah och kom fram till att man gett Karin rätt vård. Bara på en punkt ger man sig själva kritik, och det handlar om att man inte uppdaterat Karins omsorgsplan på två år – trots krav på att göra det varje halvår. 

Samtidigt har Vänersborgs kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska konstaterat flera brister i hur Karin behandlades. Det handlar bland annat om att man struntat i viktkontroller och att man inte gjort någon mat- och vätskeregistrering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".