Det byggs nya hus i Högsäter vilket glädjer Stefan Dahl som säljer byggvaror.
Det byggs nya hus i Högsäter vilket glädjer Stefan Dahl som säljer byggvaror. Foto: Jörgen Winkler

Optimismen växer i Högsäter

1:37 min

Dalsland här länge varit en avfolkningsbygd men trenden har vänt på vissa platser. Färgelanda och Högsäter är exempel.

För första gången sedan 1990 så ökade befolkningen förra året i Färgelanda kommun och det märks också i Högsäter där det för första gången på flera år byggs nya villor. Det berättar Stefan Dahl som är säljare i ortens bygghandel. 

– Det byggs ju inte jättemånga villor men nu har det ploppat upp igen så det är riktigt roligt, säger Stefan Dahl.

Kommun satsar och bygger ut förskolan med två nya avdelningar och blir dubbelt så stor. Det byggs också ett tillagningskök och matsal där också grundskolans elever ska få plats vilket frigör ytor i skolan som kan användas till klassrum, säger projektledaren Tord Karlsson på Färgelanda kommun.

Och i centrum öppnade en ny inredningsbutik, som också fungerar som kontor i mitten av november. Iréne Örtengren som driver Ragneruds camping tycker sig se en positiv trend i Högsäter.

– Det är en generationsväxling tror jag som sker i samhället och det öppnas nya verksamheter. Det är på frammarsch även på landsbygd, säger Irëne Örtengren

Och det Irene Örtengren ser som en stor orsak till den positiva utvecklingen är det utbyggda fibernätet som gör det möjligt att på ett enkelt sätt kommunicera de positiva sidor som landsbygdsorten kan erbjuda.

– För vår del som driver verksamhet på landsbygd, det är viktigaste vi har för det gör oss synliga för hela globala nätet, säger Iréne Örtengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista