Bild på en julgran som är fotograferad med rörelseoskärpa.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Studie: kvinnor har mest stress inför jul

"Det är kvinnor som känner mest press"
1:29 min

Enligt en ny studie är december årets stressigaste månad och ojämlikheten i hemmen märks tydligt. P4 Väst pratade med olika kvinnor om stressen inför jul.

Har du planerat vem som ska göra vad inför julen? Vem ska julbaka, fixa med julskinkan, köttbullarna, julklapparna, julkorten, ordna med barnens lussekläder, saker till julklappsspelet och så vidare. Ja, man kan bli stressad för mindre.

December är årets i särklass stressigaste månad, enligt en ny studie från Novus. Och ojämlikheten i hemmen märks tydligt - kvinnors julstress är betydligt större än mäns. 14 procent av de tillfrågade männen uppger att de känner en generell stress inför julen är motsvarande siffra för kvinnor hela 27 procent.

– Det är mycket nu i december, alltid liksom. Så är det väl för alla, säger en av kvinnorna som vi träffar i centrala Uddevalla.

– Som pensionär tar jag det mycket lungnare. När man jobbade, hade barn och hus och hem då fick man sno sig, berättar en annan kvinna.

Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog och författare till boken "Sjukt stressad" lyfter fram sätt att minska julstressen på. Och det gör man bäst genom att sätta sig ner och prata igenom hur fördelningen av allt som ska göras ser ut, och vilka krav och förväntningar som finns. Man behöver inte stå och göra fem sorters sill om man gråter om kvällarna, säger Anna till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".