Arkivfoto FN:s säkerhetsråd som sitter i möte.
Resolutionen tillstyrktes efter en del ändringar. Foto: Mary Altaffer/TT.

UD höll inne med dokument om FN-kampanjen

1:36 min

En granskning som Dagens Nyheter gjort visar att svenska utrikesdepartementet har hållit undan 900 sidor med information om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

Det var i juni 2016 som Sverige knep en åtråvärda plats i FN:s säkerhetsråd. DN som granskat kampanjen, skriver idag om hur UD undanhållit 900 sidor med information om själva kampanjarbetet.

Svenska ambassader utomlands är egna myndigheter och handlingar som skickas mellan myndigheterna ska normalt registreras. Men i över ett år använde UD och Sveriges representation ett parallellt datasystem, i ett program på regeringskansliets intranät. På det här sättet, ansåg UD att handlingarna kunde klassas som arbetasmaterial, skriver tidningen.

När Dagens Nyheter över ett år senare ställde frågor om handlingarna på den så kallade arbetsytan var de inte registrerade. Enligt DN fördes de in i diariesystemet först när tidningen hade frågat efter dem. Nils Funcke, journalist och lärare i medierätt på Stockholms universitet är mycket kritisk.

– Ja, jag tycker att det är anmärkningsvärt. Det här är ju inte första gången som utrikesdepartementet, tillsammans med ytterligare några departement åsidosätter en grundlagsfäst, skyldighet som det är för dem, säger Nils Funcke.

Samtidigt visar en annan pågående granskning, den som riksdagens konstitutionsutskottet genomför att UD har slarvat bort hundratals handlingar om Sveriges relationer till internationella organisationer, skriver DN.

Moderaten Beatrice Ask, ordförande i KU, säger att konstitutionsutskottet upptäckte att handlingar saknades när man arbetade med en granskning som rörde sekretess-markeringar.

– Vi upptäckte att en hel del handlingar inte fanns, utan som har förkommit.

Var säger UD till er att de finns någonstans?

– Det vet de inte, vi har inte fått något svar på det. Vi har haft skriftväxling nu i två omgångar, och vi får väl se om man blir nöjda med de svar man har get, säger Beatrice Ask.

Ekot har sökt utrikesdepartementet, men ännu inte fått en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista