Militär stormade lägenhet när mannen sålde krigsmaterial på nätet.
Militär stormade lägenhet när mannen sålde krigsmaterial på nätet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD

Uddevallabo sålde krigsmaterial på nätet - nu frias han

Han sålde en bandlåda, en kassett 50 och ett magasin plast AK5 via nätet. Då stormade militärpolis hans lägenhet.

Mannen erkänner att han annonserat ut krigsmaterial, men han säger sig inte ha haft en aning om att det kunde krävas tillstånd för att bjuda ut och sälja dessa föremål. Han blev därför mycket överraskad när militärpolisen kom hem till honom och gjorde husrannsakan.

Det krigsmaterial som han sålt på nätet säger han sig ha fått via sin morfar. Bandlådan var en cirka 35 centimeter lång plåtlåda som var avsedd för ammunition. KSP 58 är ett band i plåt som låg i bandlådan.

Kassett 50 är en grön tygpåse för ammunition som han köpt på en loppis i Jämtland. Magasinet plats AK 5 säger han sig ha hittat som tonåring på skjutfältet i Uddevalla.

I april i år friade tingsrätten i Uddevalla mannen. Åklagaren överklagade till hovrätten, där mannen nu frias.

Hovrätten konstaterar att de föremål som uddevallabon sålt på nätet är krigsmaterial, men att det framgår av utredningen att han sålt dem som privatperson till andra privatpersoner. Det har därmed inte varit fråga om en regelbunden försäljning vilket kräver tillstånd.

Mannen frias därför även i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".