En polisbil står innanför avspärrningar på Skogslyckan i Uddevalla.
Polisen har spärrat av delar av Skogslyckan efter att en person blivit knivhuggen vid lunchtid på måndagen. Foto: Joel Hansson/Sveriges Radio

Brottsutredningar stoppas upp av sena provsvar

0:53 min

Trots att polisens utredning är så gott som klar kan det dröja månader eller upp till ett år innan rättegång. NFC som gör analyserna har så långa köer att utredningarna drar ut på tiden.

– Vi måste gradera ibland och se vilka mord som är värst och koncentrera oss på dem, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för avdelningen för grova brott på Polisen.

Trots att stora delar av utredningarna ofta är klara måste polisen vänta med att göra klart utredningen tills resultaten från NFC, nationellt forensiskt centrum, kommer.

– I de flesta fall får vi väntetider. Vi har flera stycken nu som ligger och väntar på resultat. Vapenundersökningar är det jättelång tid på, det kan ta ett år innan vi får en sådan jämförelse, säger Sten-Rune Timmersjö.

Både den som utsatts för brott och den som begått brott drabbas av de långa handläggningstiderna. Inte bara tar det längre innan brottsoffer kan få ett avslut och kanske skadestånd – den som är misstänkt och häktad kan få sitta inlåst länge i väntan på rättegång.

– Det är nu under de senaste åren som det har börjat märkas av här, säger Sten-Rune Timmersjö

En orsak till att kötiderna blivit så långa hos NFC är antalet grova brott som begås i storstäderna. Enligt Sten-Rune Timmersjö drabbas hela Sverige av de utredningar som görs av brott som begås i till exempel Göteborg. Peter Löfgren är forensiker vid polisen i Uddevalla.

– De gör så gott de kan på NFC men vapenbrotten har ökat ganska ordentligt och då blir det högt tryck på verksamheten. Det visar sig i hela kedjan, säger Peter Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista