Man med kikare
Inge Haraldsson har vandrat sina två inventeringsturer i Stenebyterrängen i 40 år. Fem gånger per vinter och det har tagit minst fem timmar var gång. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Allt färre vinterfåglar i Dalsland

1:21 min

Det blir allt färre vinterfåglar. Det konstaterar amatörornitologen Inge Haraldsson i Steneby utanför Dals Långed när han jämför sina vinterfågelräkningar.

– Det var ganska dramatiska förändringar jag upptäckte i mitt lilla material. Ett exempel är att gulsparven i stort sett har försvunnit, säger Inge Haraldsson som är amatörornitolog med ett brinnande intresse för naturen.

Haraldsson började med vinterfågelräkning 1975 och har troget rapporterat sina resultat till Lunds universitet.

Dessa räkningar genomförs över hela Sverige och ingår i ett miljöövervakningsprogram som drivs av Naturvårdsverket och länsstyrelserna.

När Inge Haraldsson jämför en tioårsperiod från 1980-talet med en tioårs period på 2000-talet har en tredjedel av fåglarna försvunnit i hans lilla område.

Framförallt märks nedgången för arterna gulsparv och grönfink men också flera olika sorters skogsmesar som entita, talltita och tofsmes har blivit färre.

Inge Haraldsson är övertygad om att det är skogsbruket som är orsaken för det är få gamla träd som blir kvar när det är dags för kalhygge.

– När arter som tofsmes och talltita nästan försvinner kan man påstå att det är signalarter för hur gammal skog ska vara. Och när de gör det är det något som är i olag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista