Delad bild: Man som blir intervjuad och brev från Försvarets högkvarter.
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT, Björn Larsson Rosvall/TT och Janerik Henriksson/TT.

Eliasson bröt mot förordning igen

2:21 min

Rikspolischefen Dan Eliasson bröt mot säkerhetsskyddsförordningen två gånger - inte enbart en gång. Det har nu en överåklagare slagit fast.

Det handlar om att Eliasson 2015 gav klartecken till undantag från reglerna om krypteringssystem, vilket Ekot kunde avslöja i oktober.

Ändå väljer överåklagaren, Anders Jacobsson, att inte inleda någon förundersökning efter att ha granskat det nya fallet.

– Polismyndigheten har varit av den uppfattningen att rikspolischefen kan fatta beslut om undantag från 13:e paragrafen i säkerhetsskyddsförordningen. Och det är ju min bestämda uppfattning att något sådant bemyndigande inte finns för rikspolischefen, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda Åklagarkammaren.

Så han bröt inte enbart mot säkerhetsskyddsförordningen i det första fallet vi rapporterade om, utan även i det här fallet?

– Ja, det är väl så det ser ut i varje fall.

Men hur ska man se på att han har fattat ett sådant beslut då?

– I min värld så tycker jag att det är olämpligt. Man ska naturligtvis följa de förordningar och lagar som gäller.

I september kunde Ekot avslöja att rikspolischefen Dan Eliasson, i strid med säkerhetsskyddsförordningen, beslutat att strunta i att använda ett krypteringssystem godkänt av försvaret när polisen skulle ge åtkomst till hemliga uppgifter ur personalsystemet till ett externt företag.

Åklagare beslutade i det fallet att inte inleda förundersökning då det inte fanns bevis på att hemlig information hade skickats över den osäkra förbindelsen. Samtidigt konstaterade åklagare att Eliasson hade brutit mot förordningen, något som ledde till kritik mot rikspolischefen.

I oktober avslöjade Ekot att Eliasson hade fattat ytterligare ett beslut i strid med samma förordning. Där handlade det om backupkopior av it-system som polisen behövde göra. Hemlig information skulle skickas över en förbindelse som delvis var utanför polisens kontroll, enligt Eliassons beslut, och även där behövdes alltså kryptering godkänd av försvaret.

Överåklagare Anders Jakobsson är nu klar med sin granskning av det ärendet. Han konstaterar alltså för andra gången på kort tid att rikspolischefen brutit mot förordningen genom sitt beslut om undantag från godkänd kryptering i april 2015.

I det här fallet har åklagaren också funnit att hemlig information har skickats elektroniskt. Men det ska ha skett enligt reglerna, säger han. Och därför påbörjas ingen förundersökningen i det här fallet heller.

– Den information som har skickats elektroniskt har varit krypterad med ett krypteringssystem som har varit godkänt av Försvarsmakten. Det är de uppgifter som vi har fått av tillsynsmyndigheten Säkerhetspolisen, säger Anders Jakobsson.

Är du trygg med att allt ni har fått reda på av polisen och tillsynsmyndigheten Säpo när det gäller båda fallen är hela sanningen och att det stämmer?

– Det finns ju ingen anledning att ifrågasätta de handlingar som jag har fått. Att de ska vara felaktiga på något sätt. I den delen så känner jag mig trygg i mitt beslut.

Ekot har sökt Dan Eliasson för en kommentar, men han vill inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista