Luis Lindberg polisanmälde rasistisk saga på förskola i Borås
1 av 2
Luis Lindberg polisanmälde rasistisk saga på förskola i Borås Foto: Kristin Karlsson, P4 Sjuhärad
En närbild på Pippi Långstrump.
2 av 2
Pippi Långstrump. Foto: Jan Collsiöö/TT Bild

Han polisanmälde förskola efter saga om Pippi Långstrump

2:21 min

Fritidsledaren Luis Lindberg i Borås gjorde en polisanmälan efter att ha hört hur förskolebarn fick lyssna på sagan om Pippi Långstrumps pappa som är "negerkung".

Luis Lindberg som jobbar som fritidsledare råkade höra en sagostund för  förskolebarn. I en ljudbok beskrivs svarta nedsättande i samband med att Pippi Långstrumps pappa beskrivs som "negerkung".

För ett par år sedan har filmerna med Pippi Långstrump redigerats och innehåller inte längre den typen av formuleringar. Men ljud-sagan som förskolebarnen lyssnade på var en äldre version.

– De sitter i soffan och jag hör n-ordet flera gånger.  Som svart själv blir jag oerhört kränkt och ledsen. Kan man inte 2017 bara få vara Luis måste jag var en färg, ett samlingsord för någonting.

Polisanmälan lades ner eftersom inspelningen var gammal men kommunen och förskolan har plockat bort ljudboken så att den inte ska spelas för förskolebarn längre och ser också över sina rutiner kring material de använder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista