Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborgs kommun.
1 av 2
Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborgs kommun. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio
Porträtt på man
2 av 2
socialdemokratiska kommualrådet Michael Karlsson hoppas på att ena de allra flesta kommunpolitiker kring ett nytt skolbeslut. Foto: Charlotte Anersson/Sveriges Radio

Allt fler kommuner satsar på ordningsvakter

1:05 min

När polisen inte räcker till får ordningsvakten rycka in. Hälften av våra kommuner har eller har planer på att anlita ordningsvakter för att förebygga brott och skapa lugn i olika områden. Det visar P4 Västs granskning.

– Vi ser det här som en försäkring; i händelse att det sker någonting, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmåls kommun.

Tidigare har det varit vanligt att kommuner använt sig av väktare för att bevaka till exempel kommunala fastigheter. Men det blir allt vanligare för kommunerna att anlita ordningsvakter för att också komma tillrätta med ordningsproblem i centrum, eller andra områden.

– Vi ser att polisen har mycket att stå i, och vi vill ha vår trygghet. Det här blir som ett komplement. Och det är inte polisernas fel, utan polisorganisationens, säger Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborgs kommun.

P4 Västs granskning visar att fem kommuner av 14 i Fyrbodal har eller har ansökt om att särskilt brottsutsatta områden ska bli så kallade LOV 3-områden; där polisen förordnar om särskilt utbildade ordningsvakter.

Det är alltså inte vanliga väktare, utan vakter med utökade befogenheter, som ska kunna ingripa och omhänderta personer som stör ordningen, eller för att förhindra brott.

Och ytterligare två kommuner har fört diskussion med polis om att införa LOV 3-områden:

– Det är något vi diskuterat i veckan mellan politikerna och kommunpolisen. Vi har funderat på att sätta in dem i centrum och vid kommunhuset, för ökad säkerhet, säger Sven Bergelind, tillförordnad kommunchef på Lilla Edets kommun.

Skälen till att kommunerna valt att anlita ordningsvakter varierar. Det kan handla om att uppfylla medborgarlöften, eller att människor känner sig otrygga.

Andra säger att vissa områden varit mer brottsutsatta, och att man anlitat ordningsvakter av förebyggande skäl. Men alla kommuner är ense om en sak; polisen räcker inte till.

– Det finns ju en polisbrist. Och regeringen har ju valt att satsa miljarder på att få ut poliser, men det är ju viss leveranstid. Det tar ju flera år att utbilda folk och få ut dem på fältet. Under tiden har vi behövt hitta på någonting, säger Michael Karlsson (S), och fortsätter:

– Det här är inte och ska inte vara en kommunal fråga. Att upprätthålla lag och ordning är statens roll. Men situationen är som den är, och under mellantiden fram tills dess att det är fler poliser, så får vi jobba med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista