Kai Johan Jiang
Kai Johan Jiang vid invigningen av Nevs första elbil. Foto: Nevs Press

Nevs första elbil byggd i Kina – fabriken invigd

1:15 min

Tidigt i morse invigde biltillverkaren Nevs sin nya fabrik i kinesiska Tianjin och nu har också den första elbilen byggts i fabriken. Men det är först i sommar som serieproduktionen av elbilar ska starta.

– Från och med juni eller juli kommer vi rulla ut säljbara bilar. Vår bedömning är att vi kommer få ut tiotusentals säljbara bilar under 2018, säger koncernchefen Stefan Tilk till Ekot.

Fabriken i Tianjin kostar runt fyra miljarder kronor att bygga och än är den inte helt klar. Men den första testbilen har nu byggts färdigt där och under morgonen hölls därför en invigningsceremoni.

Den första bilen bygger på Saabs 9-3 modell, men 60 procent av bilen är ny.

Delar till bilen är producerad i Trollhättan och när serietillverkningen startar i Kina kommer delarna att skeppas från Trollhättan dit. Det gör att 70 personer behöver anställas i fabriken på Stallbacka.

Men det kommer dröja minst två år, till 2020, innan det blir serietillverkning i Trollhättan.

Nevs har under fler månader haft ekonomiska problem och fortfarande kan företaget inte betala alla fakturor i tid, men läget är ändå klart bättre nu, säger Stefan Tilk.

– Det är fortfarande ansträngt, vi jobbar fortfarande under press. Men det har lossnat en hel del och det känns mycket bättre än i september, säger han till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista