porträtt på man och plånbok.
Socialdemokratiska kommualrådet Michael Karlsson. Foto: Charlotte Anersson/Sveriges Radio.

Åmål om notan för ordningsvakter: ”Vansinnigt fel”

Michael Karlsson (S): Staten borde betala
1:09 min

Skattebetalarna betalar dubbelt. Det anser Michael Karlsson, kommunalråd i Åmål, om att kommunerna får bekosta ordningsvakter då det inte finns tillräckligt med poliser.

– Jag tycker det här är vansinnigt fel; att skattebetalare ska betala två gånger för samma sak, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål.

P4 Väst har uppmärksammat att allt fler kommuner satsar på ordningsvakter. Enligt Michael Karlsson på Åmåls kommun blir det en kostsam historia.

– Man betalar ju dubbelt för ordning och reda. En gång till polisen via statlig skatt, och sen via kommunal skatt. Det är egentligen polisens ansvar att skapa trygghet och förebygga brott, säger han.

Men det är en bild som Marie Dahlin på Vänersborgs kommun inte delar.

– Klart det blir en kostnad vi får lägga ut. Men hade vi inte lagt ut det till kommunen så hade vi gjort det till polisen på statlig nivå. Så jag ser inte skillnaden riktigt, säger Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande, Vänersborgs kommun.

Och kommunalrådet Michael Karlsson vill skicka notan till ingen annan än – staten.

– Det är inte mer än rätt att staten står för ordningsvakter och den kostnaden. I och med att det är staten som ansvarar för lag och ordning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".