Sten Anders Jacobsson
Sten Anders Jacobsson gruppchef Fyrbodalspolisen Foto: Lars Sergård

Polisen: Total närvaro klarar vi inte av

Sten Anders Jacobsson: Helt andra krav på polisen idag
3:16 min

Trollhättan vill hyra ordningsvakter för att skapa trygghet. Något polisen inte hinner med. Samhällsförändring och ett större uppdrag är några av anledningarna, säger Polisen själva.

Som P4 Väst kunnat berätta vill Trollhättan stad hyra ordningsvakter för att skapa trygghet i staden. 

Under en testperiod ska fyra områden i Trollhättan patrulleras av ordningsvakter. En anledning är att polisen inte har tid. 

Från polisen tycker man inte att ordningsvakter är ett misslyckande för polisen. Sten Anders Jacobsson är gruppchef för kansliet i Fyrbodalspolisen.

– Samhällets förändring har blivit mot att man jobbar med trygghet. Tidigare var det brottsutveckling. Därav har arbetet utvecklats till ett större behov av trygghet.

Är det här ett misslyckande för polisen?

– Jag vill ändå inte se det som ett misslyckande. De kraven utifrån den ökande tryggheten är något vi inte kan leva upp till. 

Varför?

– Det är den ramen vi har för att öka trygghet och minska brottsligheten. Då fokuserar vi på kärnverksamheten, den totala närvaron klarar vi inte av.

Att man såg fler polisen på stan förr, stämmer inte det?

– Jo, det stämmer nog. Men utvecklingen i samhället är sådan är att det är mycket arbete mot larmen som kommer inte. Vi försöker vara synliga och vi är det i någon mån. 

Vad gör polisen?

– Det är så hög belastning på måste-verksamheten så närvaron har vi inte utrymme för. 

Måste?

– Det är händelser och brottsplatsundersökningar som görs på ett helt annat sätt idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".