Tjörnbron och Anita Thungskog.
Två av bropelarna och delar av bron hamnade över fartyget Star Clipper när det kör in i Almöbron mellan Tjörn och fastlandet på natten den 18 januari. Bron rasar och 8 personer som kommer körande i sina bilar omkommer. Foto: Kent Östlund/vD/TT, Privat
P4 FYLLER 40 ÅR

Anita var 30 sekunder från döden när Tjörnbron rasade

2:21 min

Natten den 18 januari 1980 var 23-åriga Anita Thungström på väg hem till Skärhamn från sitt arbete i Trollhättan. Strax innan 01.30 passerade hon Tjörnbron och det var hon den sista att göra.

P4 fyller 40 år i år. Därför pratar vi varje vecka om ett visst årtal. Denna tisdag står 1980 i fokus. Året då Tjörnbron rasade. 

Ett mycket speciellt minne för Anita Thungström, 60 år, från Trollhättan. 

– Jag minns att jag kollade på klockan i bilen och då var den 01.29, säger hon.

30 sekunder efter kom fartyget Star Clipper ur kurs och körde på bron på Tjörnsidan. Anita överlevde med 30 sekunders marginal. Precis när hon kört av bron mötte hon en bil som kom från det motsatta hållet.

– När jag skulle svänga av mot Skärhamn såg jag ljuset från en bil. Det borde varit den första som körde i.

Dagen efter ringde Anitas föräldrar och väckte henne för att höra att hon levde.

– Jag tänkte: Oj, vad är det som har hänt? De brukade aldrig ringa så tidigt. Jag är väldigt tacksam att jag lever. Det blir nästan lite surrealistiskt. Det var inte meningen, det var inte min tur. Jag fortsätter att leva på. Men vid alla stora katastrofer så kommer det tillbaka.

Hon fortsätter:

– Första gången jag seglade under den nya bron tittade jag på brofästena och tänkte; himmel vilken tur jag hade. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista