Moderata riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall. Foto: Henrik Montgomery/TT
1 av 2
Moderata riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall. Foto: Henrik Montgomery/TT
Lars Tysklind (Fp) i studion på Sveriges Radio Väst. Foto: Adam Kalin/SR Väst
2 av 2
Lars Tysklind i studion. Foto: Adam Kalin/SR Väst

Framgång för M i opinionsmätning

1:24 min

Glädje hos Moderaterna och ledsna miner hos L, KD och MP. Dagens stora väljarundersökning från SCB visar stora förändringar i opinionen.

Om det var val idag skulle till exempel KD och MP få lämna riksdagen, och Liberalerna vara farligt nära att åka ur.

– Det känns inte roligt, jag måste ju medge att det känns bekymmersamt, säger riksdagsledamoten Lars Tysklind (L) från Strömstad.

I dagens väljarundersökning, som visar hur väljarna skulle rösta om det var val idag, har Liberalerna gjort ett rejält dyk neråt och hamnar på 4,2 procent. Det är bara 0,2 procent över riksdagsspärren. För Liberalerna är det en nedåtgående trend som har pågått i femton år.

Jan Björklund har varit partiledare under tio av de femton åren. Dags att byta ut honom?

– Det kan man kanske tycka men jag har stort förtroende för Jan Björklund, säger Lars Tysklind och fortsätter:

– Jag tror inte det är hans fel att partiet ligger så lågt.

Moderaterna däremot, har anledning att jubla. De har tagit tillbaka titeln som näst största parti från Sverigedemokraterna.  Kurvan har vänt uppåt från 18,1 procent för ett halvår sedan till 22,2 procent.

Camilla Waltersson Grönvall är riksdagsledamot från Lilla Edet:

– Det är väldigt roligt och ger oss självförtroende och energi. Det är ju positivt när man ska gå in i en valrörelse som vi nu närmar oss.

Många menar att förklaringen till Moderaternas framgång är bytet av partiledare från Anna Kinberg Batra till Ulf Kristersson.

– Jag tror absolut att Ulf är en del i den här framgången. Han är en skicklig debattör och hans resonerande sätt tror jag har gått hem hos väljarna, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista