Rebecca Govik
Rebecca Govik är uppväxt med hundar, idag tävlar hon både sina egna och andras hundar. Foto: Privat

Hundfrisör från Lysekil internationellt prisad

Rebecca Govik: "Domarna vill se en förvandling"
3:43 min

Som liten växte Rebecca Govik upp med att borsta föräldrarnas hundar. Nu tävlar hon i hundfrisörstävlingar på internationell nivå.

– Någon gång när jag var liten friserade jag en av mammas hundar som skulle på utställning dagen därpå. Efter det infördes vissa restriktioner för vilka hundar jag fick hjälpa till med, säger Rebecca Govik.

I dag är Rebecca Govik hundfrisör. Hon både klipper och tävlar andras hundar, nyligen vann hon en tävling i Norge. Själv har hon ett gäng cocker spaniels och amerikansk cocker spaniels hemma i Brastad. Hundarna delar hon med sina föräldrar.

– Intresset började tidigt och jag valde att följa det här när jag kände att det var min passion, säger hon.

När det är tävlingsdags börjar man med en oklippt hund, den ska ha minst fem centimeter päls eller ha varit oklippt i åtta veckor, därefter gäller det att framhäva och klippa fram de mest rastypiska dragen hos hunden på angiven tid.

– Domarna vill se en förvandling. De kollar vad man har för utgångspunkt och sen kollar domarna hur duktig man varit. Du kan använda balsamspray och vissa använder kalk för att få bättre färg också, säger Rebecca Govik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".