Bild på Greta Berg. Hon ler, klädd i ett blått mönster. Hon är blond och har väldigt vita tänder. Hon har snälla ögon. Och bakgrunden till bilden är helt vit. Lite tråkig bakgrund.
Greta Berg. Foto: Foto: Sveriges kommuner och landsting.

SKL-expert kritisk mot Trollhättans satsning på ordningsvakter

Greta Berg: Måste fokusera på orsakerna
1:39 min

Trollhättan stads satsning på ordningsvakter i socialt utsatta områden är fel väg att gå. Det menar SKL:s Greta Berg som istället vill se en förstärkning av den sociala sidan.

– Man måste fundera på vad stöket beror på. Är man för trångbodd? Är man för fattig? Är förhållandena dåliga? Och när man ställer dem frågorna kommer vi åt roten till det onda, säger Greta Berg, expert i brottsförebyggande frågor på Sveriges kommuner och landsting ”SKL”.

P4 Väst skrev i veckan om att Trollhättan stad vill att ordningsvakter ska patrullera i Lextorp, Sylte, Kronogården och centrum. Det efter flera fall av bilbränder, bråk och omfattande skadegörelse i just dessa områden.

Satsningen på ordningsvakter välkomnas av Greta Berg, men inte utan invändningar:

– Vakter är att sätta plåster på såren, när man egentligen borde titta på orsakerna till problemen och försöka lösa dem. Istället för att stärka väktarresurserna borde man titta på hur man ska stärka den sociala sidan, säger hon, och fortsätter:

– Vi kanske behöver fler kompetenser inom socialtjänsten, eller mer resurser, men den diskussionen förs inte speciellt mycket i Sverige. Utan man pratar istället om fler poliser.

Vad tror du det beror på?

– Jag man vill lösa problemen på snabbast sätt. Man har inget långsiktigt tänk. Då blir det vakter och kameror som man tar till i första hand. Egentligen skulle man både se till att lösa problemen, till att också se vad stöket beror på, säger Greta Berg på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".