Skatteverket
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Jakten på dolda tillgångar utomlands trappas upp

"Vi får en signal direkt"
1:47 min

Svenskars konton utomlands kartläggs nu i snabb takt. Skatteverket har hittills fått in uppgifter om 230 000 utländska konton.

Jakten på dolda tillgångar utomlands trappas upp och Skatteverket kartlägger nu information om utländska konton på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt.

– Vi får bland annat uppgifter om hur mycket ränta man har fått och hur stora tillgångar det finns på kontot. Det gäller både privatpersoner och företag. Så det är en stor informationskälla för Skatteverket, säger Margareta Nyström, internationell samordnare på Skatteverket.

Sverige ingår i ett samarbete där länder delar uppgifter med varandra om bankkonton som medborgare har utomlands. Under hösten har arbetet automatiserats, och informationen strömmar in. 

Hittills har 230 000 utländska konton som tillhör svenska företag och privatpersoner kommit till Skatteverkets kännedom.

– Det innebär att vi får en kontrollsignal i ett tidigt skede och att vi får den automatiskt varje år från de här länderna. Vi har kunnat få ut information tidigare också, men då har vi varit tvungna att först starta en utredning i Sverige. 

– Det här innebär att vi får en signal direkt från det andra landet, säger Margareta Nyström, som tror med att det här även kommer att leda till att fler privatpersoner och företag självmant berättar om utländska tillgångar.

– Det kommer säkerligen att leda till fler självrättelser, och har redan gjort det, eftersom man vetat att det här skulle komma.

Hittills är det 49 länder som ingår i informationsutbytet, bland annat flera så kallade skatteparadis som Caymanöarna, Jersey och Cypern.

Nästa år kommer ytterligare 53 länder att ansluta till uppgörelsen och året därpå väntas ett 50-tal till gå med. 

Något som Skatteverket räknar med kan leda till att man inom kort kan ha kännedom om uppemot en halv miljon svenska konton utomlands.

Hur ska ni hantera all information och ta den vidare?

– Vi har ett utvecklingsarbete kring avancerad dataanalys. Dessutom har vi ett internationellt samarbete kring analys av stora material. Vi har redan haft ett sådant samarbete kring de uppgifter som kom i samband med "paradisläckan" och även kring "Panamaläckan". De erfarenheterna använder vi oss nu av när vi får det här nya materialet, säger Margareta Nyström.

– Vi gör nu ett analysarbete och ser om kontoinnehavarna har redovisat uppgifterna i deklarationen. Har man inte gjort det går vi vidare och gör kontroller på det vi tycker är mest riskvärt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".