Nattklubbsmiljö
Arkivbilder. Lustgasen serveras i en ballong och inhaleras för att skapa ett kort "rus". Foto: Erik Mårtensson/TT, Janerik Henriksson/TT

Lustgas - nya ruset på krogen i Göteborg

Överläkare: Varken säkert eller välbeprövat
1:30 min

Nu kan man köpa lustgas i baren på flera nattklubbar i Göteborg. Något som kritiseras av läkare på Sahlgrenska.

På minst två välkända nattklubbar i Göteborg kan man under utvalda kvällar numera beställa lustgas i baren på samma vis som man beställer ett glas vin eller öl. 

Nattklubbsgästen Josephine blev förvånad när hon besökte den populära Göteborgsklubben för några veckor sedan och såg att det serverades lustgas i baren mot betalning. 

– Det var lika vanligt att köpa lustgasballonger som att köpa alkohol där inne, säger hon till P4 Göteborg. 

Lustgasen andas in och ger ett så kallat "glädje-rus" på omkring tjugo till trettio sekunder. 

Kai Knudsen är överläkare vid Anestesikliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och han tycker både att det är olämpligt och att det finns risker med att erbjuda och använda lustgas på krogen.

– Att använda lustgas i en bar eller på en nattklubb är varken säkert eller välbeprövat utan kan medföra vissa risker.

Vad skulle kunna hända i värsta fall?

– Det är ju att man får en låg syremättnad och att man svimmar. Det är inte någon särskilt stor risk men det har hänt. Det har även inträffat enstaka dödsfall av syrebrist, säger överläkare Kai Knudsen. 

Polisen har idag inget rakt svar på om det är tillåtet att sälja lustgas på krogen eller inte. Hör mer om det i eftermiddag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".