Smuts på golvet.
1 av 3
En lager smuts på golvet. Det var vad som mötte dottern Katarina. Foto: Privat
Mögel i besticklådan.
2 av 3
I besticklådan var det så ostädat att mögel börjat växa. Foto: Privat
Till vänster en bild på Karin, 83. Till höger en smutsig madrass.
3 av 3
Karin, 83, var undernärd och levde i misär. Foto: Privat

IVO granskar fallet Karin efter P4 Västs avslöjande

0:26 min

Förra veckan berättade P4 Väst om hur 83-åriga demenssjuka Karin misskötts av Vänersborgs kommun. Då skulle Ivo inte granska fallet. Nu har man ändrat sig.

I våras dog demenssjuka Karin, 83, på Nälakuten. Då vägde hon cirka 40 kilo och var över en och sjuttio lång.

Karins dotter, Katarina, hade i flera år kämpat för sin mammas vård och omsorg och har varit starkt kritisk till hur kommunen misskötte sitt uppdrag.

Karin fick till exempel ingen demensvård eller kompetent personal knuten till sig.

Det handlade också om nerkissade sängkläder som inte byttes, grov smuts i hela bostaden och början till mögel i besticklådor. Katarina tog till slut bilder på smutsen och gjorde en IVO-anmälan för att få nån att lyssna.

Efter att Katarinas anmälan konstaterade medicinsk ansvarig sjuksköterska i Vänersborgs kommun inte mindre än sex punkter som Vänersborgs kommun brustit i. Bland annat handlade det om kommunen struntat i att löpande hålla koll på 83-åriga Karins vikt.

Men i den Lex Sarah-anmälan som Vänersborgs kommun gjorde fanns inga av de sex punkterna med och därmed inget som IVO fick nån kännedom om. Något som IVO finner anmärkningsvärt. 

– Vi kommer begära in yttrande från Socialnämnden i Vänersborg rörande dessa nya uppgifter som vi nu fått till oss och ett ärende har upprättats hos oss på IVO, säger Lars Ericsson, inspektör vid Ivo till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista