Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tullchefen: "Man får betalt för att smuggla kött över gränsen"

Publicerat tisdag 19 december 2017 kl 13.00
"Det är väldigt mycket kött"
(1:25 min)
Wenche Fredriksen, chef för tullen i Svinesund
1 av 4
Wenche Fredriksen, chef för tullen i Svinesund Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Tullkontroll vid Svinesund Ida Tangen och Matts Haagensen
2 av 4
Tullkontrollanterna Ida Tangen och Matts Haagensen Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Tullen i Svinesund
3 av 4
Tullen i Svinesund Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Svenska extrapriser på kött
4 av 4
Svenska extrapriser på kött Foto: Cecilia bergil/Sveriges Radio

Det pågår en organiserad smuggling av kött över gränsen mellan Norge och Sverige.

Strömstad har Sveriges i särklass största gränshandel, och förra året beslagtog norska tullen totalt 25 ton kött, det mesta vid Svinesund. Beslagen har ökat de senaste åren, både i antal och i kilo kött. 

 – Vi pratar om stora mängder organiserad smuggling. Hittills i år har vi beslagtagit 14 ton med kött som har blivit smugglat över gränsen, berättar Wenche Fredriksen, som är chef vid tullen i Svinesund.

Hon berättar att köttsmugglingen är organiserad. Det kommer kurirer med stora mängder kött som de vill ta över gränsen och som de får betalt för att försöka smuggla över.

– Och det är väldigt mycket kött, upp till ett ton som man tar med sig. Det är inte för eget bruk.

Det är heller inte helt ovanligt att restauranger och butiker i Norge försöker ta med sig stora mängder billigt kött från Sverige för att sedan sälja i Norge, enligt Wenche Fredriksen.

 Vad händer med köttet som tas i beslag?

– Man lägger köttet i en fryscontainer, och sedan bränner man det i en förbränningsanläggning.

Det blir förstört alltså?

– Ja, absolut. Det är på grund av livsmedelskontrollen. Detta köttet blir inte alltid fraktat på ett riktigt sätt, och man är rädd för bakterier, säger Wenche Fredriksen.

Max 10 kilo kött, eller matvaror för 3000 kronor får man ta med sig över EU-gränsen mellan Sverige och Norge, om man är borta upp till 24 timmar.

Wenche från Åmot, en bra bit norr om Oslo, har kört långt för att handla på den svenska sidan gränsen. Hon berättar att hon har rest över med några vänner för att det är en trevlig tur:

– Vi har det trevligt och äter lite middag och så.

Vad har du handlat då?

– Jag har handlat revbensspjäll och pannbiffar och lite andra varor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".