Bild på Alice Östlund
Alice Östlund fyller 111 år i dag. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Alice Östlund i Trollhättan fyller 111 år

0:43 min

Idag blir det 111-årsfirande för Alice Östlund i Trollhättan. Nordens äldsta dam och världens äldsta radiopratare.

– Jag har väntat länge på den här födelsedagen, säger Alice, som kommer att fira som vanligt med en lunch på äldreboendet i Trollhättan.

Alice föddes i Jättendal i Hälsingland 1906 och flyttade omkring en hel del under sina tidiga år eftersom hennes far arbetade som snickare på olika platser.

– Jag tänker ofta på min barndom och hur det var då, när det var ont om mat och vi fick gå långt till skolan, har Alice berättat.

Sedan 40-talet har hon bott i Vänersborgstrakten och sedan 80-talet i Trollhättan. Numera ser hon inget, hör illa och har svårt att röra sig. Men hon är fortfarande nyfiken på livet.

– Jag tycker det är intressant att leva. Och jag är nöjd med mitt liv trots att det ibland varit tufft.

Under året har Alice Östlund fått ta över titeln som den äldsta nu levande personen i Sverige som man har säkra födelsedata på. Det finns en annan kvinna som enligt folkbokföringen är 112 år, men de uppgifterna anses inte vara helt styrkta. Hon är även troligen äldst i Norden.

– Nu är jag mallig, jag är Nordens äldsta dam, sa Alice när hon fick veta nyheten.

Minst lika stolt är hon över att vara världens troligen äldsta radiopratare. Sedan 2007 när hon själv ringde in till en tävling i P4 Väst har hon varit ett återkommande inslag i radiokanalen.

– Jag kan hälsa till hela världen genom radion, brukar Alice säga. Och det är sant. Via webben är det folk från både när och fjärran som följer Alice radioframträdanden. Men i dag är det dags för hela världen att hälsa till Alice.

Grattis Alice Östlund, 111 år ung!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista