Volvo personvagnars vd Håkan Samuelsson. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Volvo personvagnars vd Håkan Samuelsson. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Volvos vd tillbakavisar fackets kritik

"Det finns ingen anledning för våra fack eller anställda att vara oroliga"
2:23 min

Volvo Cars vd tillbakavisar nu kritiken om att företaget investerar för lite pengar i fabrikerna i Sverige. Men Håkan Samuelsson håller inte alls med om det.

Fackförbundet Metall tycker att Volvo inte satsar tillräckligt mycket i Sverige, jämfört med de utländska fabrikerna, och att det på sikt kan leda till att jobb försvinner.

 Det går bra för Volvo just nu med både rekordvinst och rekordförsäljning och företaget har anställt över 3 000 industriarbetare de senaste åren. Så det är på längre sikt, om några år, som fackförbundet Metallt är oroligt för att jobb ska försvinna i Sverige.

Det var i en intervju med Ekot som Metalls ordförande på Volvo Cars, Glenn Bergström, kritiserade företaget och sa att man inte satsar tillräckligt mycket pengar här, jämfört med fabrikerna i Kina och den nya fabrik som nu byggs i USA. Det behövs större investeringar i fabrikerna i Torslanda och Olofström, för om det inte görs blir det svårare för de svenska fabrikerna att konkurrera med företagets andra fabriker, sa Glenn Bergström.

– Vi har ju byggt ut så mycket fabriker i världen så i en framtid med en vikande marknad, men en dubbelt så stor produktionskapacitet, så kan det bli bekymmer.

Men Håkan Samuelsson säger att företaget kommer fortsätta att satsa pengar i Sverige.

--Ja, vi kommer fortsätta satsa och investera där vi har vår produktutveckling, säger han.

Volvo har som mål att sälja över 800 000 bilar per år om tre år, det är en ökning med runt 200 000 bilar per år, och för att nå dit så behövs satsningarna runt om i världen, säger Samuelsson.

– Ska vi nå vårt mål och bli ett globalt företag måste vi självklart bygga utanför Sverige. 

Ekot fick ställa några få frågor till Volvos vd under en bilkonferens i Stockholm och fler frågor om kritiken hann Håkan Samuelsson inte svara på. Men han avslutade med att säga att jobben i Sverige inte är i fara.

– Det finns ingen anledning för våra fack eller anställda att vara oroliga för utvecklingen i Sverige, tvärtom, säger Håkan Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".