Utbrända bilar. Samt bild på Daniel och Bashir i en bil. Även en liten pojke sitter i bilen, han lutar sig fram till framsätet. Det är kolsvart mörket.
1 av 4
Daniel Nissan och Bashir Abdulkarim i framsätet. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio
Tre utbrända bilar på plats. Det luktade fränt, och en stickande lukt. Det är nattmörket. Två gråa bilar och en röd. De är totalt utbrända.
2 av 4
De utbrända bilarna. En stickande och frän lukt spred sig från bilarna. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio
Per Olov Vilhelmsson med hunden. Det är kolsvart mörker runt om. Hunden har koppel. Det är en svart hund med vit rand.
3 av 4
”Han är bara 10 månader gammal”, säger Per Olov Vilhelmsson om hunden. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio
Närbild på Per Olov. Han bär keps och glasögon. Han är senior.
4 av 4
Per Olov Vilhelmsson har bott i tjugo år på Lextorp. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio

Boende i Lextorp – ”Bilbränder ger oss dåligt rykte”

2:20 min

Ännu en gång har det brunnit bilar i Trollhättan. Den här gången i bostadsområdet Lextorp, på parkeringen mellan fritidsgården och den ortodoxa kyrkan.

– Det är för jävligt, säger Daniel Nissan, som bor i området.

Det var strax före fyra på fredagen som larmet kom. Fyra bilar brann på Lextorp i Trollhättan. Räddningstjänsten lyckades släcka branden på mindre än en timme.

Kort efter att branden släckts är Per Olov Vilhelmsson ute och rastar hunden. Han hade hört på radion att det brann bara några hundratals meter från där han bor.

– Varje dag rastar jag min hund, förbi fritidsgården här. Nu har de alltså eldat upp fem bilar igen. Det är ganska onödigt, men frågan är hur når man dem. De behöver hjälp, säger han, och fortsätter:

– Jag tror de pojkar och kanske flickor som gör detta är i grund och botten ganska olyckliga. Och har ingen riktig målsättning i livet.

Per Olov Vilhelmsson nickar och bugar. Silhuetten av honom och hunden dröjer kvar innan den sväljs av decembermörkret.

Drygt en kvart senare kör en mörk SUV-bil fram. I den sitter Daniel Nissan i framsätet med kompisen Bashir Abdulkarim. De kör fram till platsen efter att ha hört om branden på nyheterna.

– Det är för jävligt, och inte bra alls. Det förstör för oss alla andra, säger Daniel Nissan.

Och vännen inflikar:

– Det skapar dåliga rykten, ekonomin påverkas och bostadspriserna sänks. Det ger dessutom en dålig bild av invandrare, säger Bashir Abdulkarim.

Daniel Nissan pustar och säger:

– Jag tycker polisen borde jobba lite mer. Det händer mycket här. För en vecka sedan blev en 14-årig pojke påkörd av en bil.

Ingen är ännu misstänkt för bilbränderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista