Jonas Andersson (L) och Karin Engdahl (S).
Jonas Andersson (L) och Karin Engdahl (S). Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Kostnaderna för hyrpersonal i vården ökar – 100 miljoner dyrare i år

1:09 min

Enligt en nationell överenskommelse borde Västra Götalandsregionen bli oberoende av hyrpersonal i sjukvården i 2019.

Men istället för att minska så ökar kostnaderna för inhyrd vårdpersonal i regionen med 100 miljoner kronor i år jämfört med samma period förra året.

Regionrådet, socialdemokraten Karin Engdahl från Uddevalla, säger att det för pinsamt. 

– Jag har svårt att se när det här ska bli genomfört, eftersom det går totalt åt fel håll. Jag tycker att det är pinsamt, att vi inte lyckas bättre. Framförallt att vi inte klarar detta utifrån ett patientperspektiv, säger Karin Engdahl (S).

Men det är just patientperspektivet som gör att kostnaderna för hyrpersonal ökar i år, det säger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande i Västra Götaland, liberalen Jonas Andersson.

– Vi har ett problem med långa väntetider och uppfyllandet av vårdgarantin. Just nu har vi prioriterat den måluppfyllelsen före att bli oberoende av hyrpersonal, säger Jonas Andersson (L).

Kommer ni att lyckas med detta?

– Nej, det tror jag nog inte att vi vid utgången av 2019 kommer att ha klarat detta. Det kommer att ta längre tid, säger Jonas Andersson (L).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista